5 CMS trends van nu

Wij nemen je mee in de 5 belangrijkste CMS trends van dit moment!

Van AI-gedreven efficiëntie tot gepersonaliseerde ervaringen en headless CMS, wij vertellen je de nieuwste CMS-trends die de contentmanagement-industrie transformeren. 

Al ongeveer 25 jaar zijn Content Management Systemen (CMS's) essentiële tools voor webapplicaties bij veel organisaties. Ze zijn onmisbaar gebleken, omdat ze gebruikers in staat stellen gemakkelijk digitale content te creëren, beheren en aan te passen zonder technische expertise. Nu verandert de digitale wereld voortdurend en moeten organisaties op de hoogte blijven van de nieuwste trends in contentbeheer en -levering. Deze trends kunnen snel veranderen, dus het is belangrijk om bij te blijven.

1. De impact van AI

AI is overal en maakt inmiddels ook deel uit van het dagelijks leven. Gezien de brede impact is het logisch dat AI tal van toepassingen vindt in contentmanagement, waardoor processen sneller en efficiënter worden. Een belangrijk onderdeel in contentmanagement dat AI automatiseert is het taggen van content. Dit doet AI door grote hoeveelheden content te organiseren en sorteren. Dit verbetert de zoek nauwkeurigheid en zorgt ervoor dat alles op de juiste plek staat. Bovendien maakt AI gepersonaliseerde ervaringen mogelijk, door content en ervaringen af te stemmen op het gedrag, de voorkeuren en de historische interacties van gebruikers. Dit kan leiden tot meer betrokkenheid, hogere conversieratio's en verbeterde klanttevredenheid. Daarnaast helpt AI bij SEO door gebruikersgedrag te analyseren en content te suggereren die waarschijnlijk goed zal scoren in zoekresultaten. 

Een andere handige toepassing van AI in contentmanagement is het schrijven en vertalen van tekst. AI-tools kunnen snel en efficiënt teksten maken die goed aansluiten bij de context. Dit maakt het contentcreatieproces veel sneller. Voor bedrijven die internationaal werken, biedt AI de mogelijkheid om teksten nauwkeurig te vertalen. AI helpt dus niet alleen bij het maken van nieuwe content, maar ook bij het optimaliseren en vertalen van bestaande content, waardoor je je publiek nog beter kunt bereiken.

foto ai

2. Personalisatie

Uit talrijke onderzoeken blijkt dat personalisatie van toegevoegde waarde is. Personalisatie helpt namelijk niet alleen de betrokkenheid te vergroten, maar verhoogt ook de kans dat gebruikers gewenste acties ondernemen, zoals een aankoop doen of zich inschrijven voor een dienst. Wist je dat personalisatie de conversieratio's zelf met 30% kan verhogen?

Naast basis personalisatie gebruiken CMS-platforms slimme algoritmen en machine learning om content te personaliseren op basis van gebruikersgedrag, voorkeuren en eerdere interacties. Dit zorgt ervoor dat gebruikers altijd de meest relevante en actuele informatie krijgen.

3. Verbeterde beveiliging

Met de toenemende frequentie en complexiteit van cyberdreigingen is het waarborgen van een goede beveiliging een van de belangrijkste CMS-trends geworden. Volgens het State of CMS 2023-rapport was beveiliging de op één na belangrijkste reden voor mensen om naar een ander CMS over te stappen. Beveiligingsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor een bedrijf, zoals financieel verlies, datadiefstal en verlies van vertrouwen.

Met strikte gegevensbeschermingsregels is het essentieel om online veiligheid te waarborgen. CMS-platforms integreren daarom functies die prioriteit geven aan gegevensbeveiliging om potentiële risico's voor te blijven.

4. De headless CMS trend

Headless CMS bestaat al sinds 2010 en hoewel het niet past in de traditionele definitie van nieuwe contentmanagementtrends, blijft het relevant, aangezien veel bedrijven nog moeten overstappen naar het headless-model.

Vroeger was content beperkt tot een enkele website of applicatie. De innovatieve aanpak van headless CMS scheidt het contentcreatie- en opslagproces van de presentatielaag. Dit biedt veel vrijheid om content te delen op verschillende platforms en apparaten, wat zorgt voor een consistente en responsieve gebruikerservaring.

5. Datagedreven contentmanagement

"Datagedreven content" is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp en niet zonder reden. Data geeft je namelijk inzicht in gebruikersgedrag, identificeert welke content werkt en biedt inzichten om je content voortdurend te verbeteren. CMS-platforms spelen hierop in door analysetools toe te voegen zodat gebruikers zaken zoals gebruikersbetrokkenheid en prestaties kunnen volgen en analyseren. Deze datagedreven aanpak helpt slimme beslissingen te nemen over je contentstrategie. Door te kijken naar gebruikersgedrag, content prestaties en betrokkenheid, kun je strategische verbeteringen aanbrengen in hoe je content creëert en levert, en in de algehele gebruikerservaring. Een datagedreven headless CMS gebruikt slimme technologie om gegevens te verzamelen, waaronder gedragsgegevens. Deze gegevens helpen gepersonaliseerde ervaringen te creëren over het web, mobiele apparaten of elk kanaal, waardoor het voor marketeers gemakkelijker wordt om content te personaliseren.

headless data cirkeldiagram

Deze CMS-trends spelen momenteel een grote rol in de contentmanagement-industrie, maar zijn ook constant in verandering. Om gebruiksvriendelijke oplossingen te bieden die voorop blijven lopen, werken we o.a. samen met onze CMS-partner Prepr. Zo zorgen wij ervoor dat jouw platform gericht is op de toekomst en blijven we vooruit lopen.

Benieuwd naar wat Good News voor jouw organisatie kan betekenen?

Neem contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen om de digitale ambities van jouw organisaties waar te maken. 

Afbeelding Chris

Nog meer Goed Nieuws?

Hoe bescherm je jouw website?

In een tijd waarin digitale connectiviteit ons leven bepaalt, is het cruciaal om de veiligheid van online platforms te waarborgen.

Contact! Let's talk!