Mantelzorgtest.

Een slimme tool die mantelzorgers helpt inzicht te krijgen in hun belasting en een steun in de rug biedt met praktische tips.

Nederland telt maar liefst vijf miljoen mantelzorgers die zorgen voor een familielid, vriend, of kennis die hulp nodig heeft. Iemand helpen geeft veel voldoening, maar soms is het zwaar genoeg dat je als mantelzorger zelf wel wat hulp kunt gebruiken. Daarom ontwikkelden we de Mantelzorgtest: een slimme tool die mantelzorgers helpt inzicht te krijgen in hun belasting en een steun in de rug biedt met praktische tips.

De Mantelzorgtest.  De slimme hulptool die verder helpt

Stichting Mantelzorgtest biedt hulp aan hulpverleners, en is voortgekomen uit de pilot die we bij Good News een aantal jaar geleden met CZ hebben ontwikkeld. De stichting zet zich in om mantelzorgers te ondersteunen middels de Mantelzorgtest, en heeft de ambitie om die uit te rollen naar alle gemeenten van Nederland.

Hoe breng je hulpbehoeften in kaart?

De vraag.

Chauffeur, kok, verzorger, boekhouder, huishoudhulp, of misschien wel alles in één: mantelzorgers zijn de stille helden van de samenleving. Ze zorgen voor geliefden die het nodig hebben, en helpen ze bij alles, van kleine klusjes tot intensieve zorg voor ernstig zieken. Dat doen ze meestal vrijwillig, onbetaald en naast hun eigen werk. Daarom is het niet verrassend dat bijna 500.000 van hen zich zwaar belast voelen. Nu we allemaal ouder worden en de vergrijzing toeneemt, wordt het zorgsysteem steeds meer afhankelijk van mantelzorgers. Daarom is het belangrijker dan ooit dat we die rol niet erkennen, maar we waar nodig ook ondersteuning bieden. Daar hebben we samen een slimme tool voor ontwikkeld. 

Onze aanpak.  Slimme, schaalbare ondersteuning

Om mantelzorgers te helpen bij het vinden van een evenwicht tussen hun eigen behoeften en hun zorgtaken, hebben we samen met Stichting Mantelzorgtest gewerkt aan een online test die is ontworpen om inzicht te geven in de persoonlijke hulpbehoefte, ze van advies te voorzien en eventueel ondersteuning te faciliteren in de regio. In een paar vragen geeft de test inzicht in hoeveel tijd en energie de zorgverlening iemand kost en of er dus nog genoeg tijd overblijft voor werk, ontspanning en eigen verplichtingen. 

Het platform werkt heel simpel: je vult in wat je allemaal doet voor een naaste en hoeveel tijd en energie dit kost. Vervolgens rolt er een duidelijk persoonlijk overzicht uit. De online tool geeft direct praktische tips bij de hulpbehoefte en is gekoppeld aan verschillende partijen in de regio die kunnen helpen bij bepaalde zorgtaken. Tijdens de ontwikkeling stond schaalbaarheid centraal.

De ambitie is om heel Nederland te dekken, en om mantelzorgers echt te kunnen helpen is regionale toepasbaarheid een must - het doel is om hen rechtstreeks te koppelen aan de juiste instanties in hun omgeving. Daarom zijn er nu verschillende regionale varianten van de Mantelzorgtest beschikbaar, elk met een eigen look & feel: breda.mantelzorgtest.nl, tilburg.mantelzorgtest.nl en moerdijk.mantelzorgtest.nl.

Slimme tooling

De Mantelzorgtest is niet alleen een online platform, maar een slimme oplossing die in slechts een paar stappen het leven van mantelzorgers een beetje makkelijker kan maken. Geen ingewikkelde trajecten of poespas, maar een praktische snelle tool die direct hulp biedt waar nodig. 

Schaalbaarheid

Zorginstellingen verschillen per regio. Daarom was het voor de Mantelzorgtest van groot belang om het platform per regio te kunnen personaliseren. Zo krijg je als mantelzorger de juiste instanties in de buurt te zien die je verder kunnen helpen. Dat scheelt een hoop gedoe en tijd. 

Het resultaat. Van tekentafel naar tool

Goed doen vinden we goed nieuws. Daarom worden we  enthousiast van projecten die de maatschappij een stukje vooruit helpen. We kunnen terugkijken op een intensieve en plezierige samenwerking met Stichting Mantelzorg tijdens de ontwikkeling van deze gloednieuwe online tool. 

Bij het ontwikkelen van de Mantelzorgtest hebben we gewerkt met een backlog-aanpak, waarin we user stories stapsgewijs omzetten in functionele code. Na elke sprint werden de functionaliteiten getest en geoptimaliseerd op basis van feedback. Het gebruiksvriendelijke design is ontwikkeld in samenwerking met collega-bureau Weekend Creative Agency en door onze developers in code omgezet tot een online platform met een positieve user experience. Het eindresultaat? Een optimaal werkende tool die hulp biedt aan wie dat nodig heeft. En daar zijn we trots op. 

Sta je voor een uitdaging en wil je weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen? Laten we kennismaken!

Nieuwsgierig naar de impact van deze case? 

Chris vertelt je graag meer over hoe we met deze digitale oplossing het leven van duizenden mantelzorgers een stukje makkelijker maakten

Afbeelding Chris

Nog meer goed nieuws.

ARN.

Op naar een circulaire toekomst met een efficiënt en schaalbaar portaal.

Amphia.

Het gebruiksvriendelijke digitale verlengstuk van het fysieke ziekenhuis. Veilig, betrouwbaar en toegankelijk voor iedereen.

Hartstichting.

Een overzichtelijk, op maat gemaakt API-dashboard voor reanimatiecursussen.

Contact! Let's talk!